Bebisar & gluten

Intressant läsning ! Gluten är inte bra för någon.


Föräldrar får i dag rådet att ge sina bebisar gluten när de är 4-6 månader gamla. Forskning har antytt deras kroppar under denna tid kan lära sig att tåla ämnet. Men nu visar en välgjord vetenskaplig studie att rådet sannolikt saknar effekt.

Den nya studien, som publiceras i den medicinvetenskapliga tidskriften Pediatrics, visar att bebisar som får gluten före fyra månaders ålder eller efter sex månaders ålder utvecklar glutenintolerans precis lika ofta som bebisar som får gluten under den rekommenderade perioden. Eftersom studien är stor och välgjord finns det skäl att ifrågasätta det nuvarande rådet.

Epidemi av glutenintolerans i Sverige

Resultaten bekräftar också tidigare studier som visar att barn som föds i Sverige drabbas av glutenintolerans ungefär dubbelt så ofta som exempelvis amerikanska barn. Inga barn är så hårt drabbade som våra. Frågan är varför?

Det sötaste vi har beskriver jag den epidemi av glutenintolerans som plötsligt drabbade små bebisar i Sverige under 1980-talet. Antalet fall fyrdubblades på bara några månader. Detta sammanföll med att läkare hade gett nya rekommendationer till föräldrar och uppmanat dem att vänta med gluten till efter sex månaders ålder. Av en slump ändrade samtidigt industrin receptet på välling; för att få ner proteinhalten ersatte de mjölk med glutenrikt mjöl, så glutenhalten ökade.

När allt detta uppdagades ändrades rekommendationerna återigen. Man införde rådet om att bebisar ska få gluten mellan fyra och sex månaders ålder och industrin sänkte halten gluten i vällingen igen. Inom loppet av några månader sjönk antalet bebisar som fick glutenintolerans till tidigare nivåer.

Kan mängden gluten vara avgörande?

Att den nya studien ganska tydligt visar att rådet om att introducera gluten mellan 4-6 månader saknar effekt,  antyder att den svenska epidemin sannolikt orsakades av att industrin ökade mängden mjöl i vällingen. Denna mjölbaserade dryck är  något som nästan bara svenska barn dricker. Jämförelser mellan länder visar att våra bebisar får i sig ovanligt mycket gluten. Forskarna bakom den nya studien spekulerar i att svenska barns höga frekvens av glutenintolerans orsakas av den höga konsumtionen av gluten. Kanske ska småbarnsföräldrar istället få rådet att undvika välling och glutenrik spädbarnsgröt?

Ökad risk vid maginfluensa?

En annan sak som behöver utredas är varför så många utvecklar glutenintolerans när de är äldre. Personligen skulle jag vilja se en studie där barn får undvika gluten i samband med maginfluensor och antibiotikabehandlingar. Vid båda dessa tillfällen finns en risk att tarmarnas barriär mot omgivningen blir försvagad. Då kan rester av gluten läcka in i kroppen och träffa på immunförsvaret. Det finns kopplingar mellan maginfluensa, många antibiotikakurer och glutenintolerans. Läckande tarmar är kan förklara dessa kopplingar.

MEN. En sak är säker. Ingen glutenintolerans utan mycket gluten i kosten. Under den tid som glutenintoleransen har blivit vanligare, har konsumtionen av pasta och vitt bröd ökat ordentligt. Efter att jag skrev Det sötaste vi har får mina barn mycket oftare potatis och sällan pasta.

Här hittar du ett tidigare inlägg om gluten och bebisar: När ska bebisar börja äta gluten? Och ska de äta välling?



Rygg

Körde ett halvdåligt ryggpass ikväll. Tycker att det är såå svårt att hitta kontakt med mina små muskler. Övade mest teknik så får se imorgon om det känns något :)

Träningsvärken i lår/triceps känns i alla fall ! Kom knappt ur sängen imorse och att bära M var en utmaning haha..


Kvarg med linfrö, chiafrön & pumpakärnor. Mums !


Mathavre, köttgryta & rödbetor. Bara rena produkter, inga konstigheter !


Protein + bcaa




Stanna hemma !

Hatar folk som inte kan stanna hemma med sina barn när dom är sjuka !
Varför måste man släpa med en sjuk unge där man vet att det kommer att finnas andra barn. Det är så fruktansvärt respektlöst och elakt mot alla andra barn som är friska, och även elakt mot ungen som är sjuk !! Varför kan den inte bara få vara hemma och mysa ?? Det är bara mammorna som är så jävla uttråkade så dom ska släpa runt dom överallt i alla fall.

Det är sååå mycket mer jobb med ett barn som är förkyld. Den har svårt att sova, kan inte ha nappen, kan knappt ligga ner och det kan sitta i flera veckor.

Visst, Mollie kommer att vara förkyld många gånger men när hon får en förkylning i kroppen så blir det så mycket mer jobb än bara snor !


SÅHÄR dålig blir mitt barn av en förkylning ! 
Vissa barn har snor som rinner jämt och föräldrarna bryr sig knappt men så kan inte vi ha det !

Varför ska man alltid vara orolig för att någon ska släpa med en sjuk unge där andra barn leker !?

STANNA HEMMA !




Kusinerna <3

I helgen hämtade jag äntligen korten på Mollie & Tilde. Älskade ungar !
Ska bara hitta fina ramar sen ska de upp på väggen :)






Lite nytt

Träningsvärk i rumpa/lår idag kan jag lova huhu. Ajaj, men skönt :)

Efter helgen känner jag mig full av energi faktiskt :-) behövde komma iväg ett tag !
Har köpt en ny bakbok & nya brallor. Såå jäkla sköna byxor !







Sala/Uppsala

Sitter i bilen på väg hem från Sala. Har haft en grym helg med födelsedagsfirande, bl.a :) 

Igår fick Mollie sova hos mormor och jag & Rasmus åkte till Uppsala. Gick på bio och sov på hotell :) så mysigt !
Efter att ha ätit en god hotellfrukost åkte vi och handla lite grejer & mat. 

Nu har vi i alla fall hämtat M och är på g hemåt.

Grymt !



Lunch

Varit ute och lekt en massa på förmiddagen så nu sover barnet gott ute i vagnen. 
Jag käkar lite lunch ! 

Imorgon åker vi på äventyr. Ska bli otroligt skönt. Varje gång jag kommer hem så längtar jag till nästa gång vi ska åka härifrån.. Hatar att bo i det här huset. Vill att det ska bli sommar nu, då finns det i alla fall en anledning till att bo här. 




Segast i världen

Varföööör är man så förbannat SEG när man jobbar på apotek ??!? Jag får fan damp varje gång. Ska man arbeta helt utan något jäkla tempo så får man ju i alla fall ha mer än en kassa öppen ! 

Hjälpte ju inte att det var en snorkig kärring som stod där heller.
Förstår inte ens hur man orkar leva med sig själv när man är så jävla seg !??

Usch och Fyfan !



True




Men kom igen !!!!!!




Hej å hå !

Vi fortsätter att kravla på i den här familjen ! Riktigt klena är vi nu tycker jag. 
Noll sömn som vanligt. Inatt var Mollie vaken hela natten. Somnade kanske vid 5 imorse.. Upp 7 ! Seriösa sömnsvårigheter !!!
Vet inte om det är någon period ? Damp ? Eller som Rasmus sa "kliusöveraktivussyndrom" haha.. Suck !

Har/har haft så fruktansvärt ont i halsen. Kändes lite bättre idag men går fortfarande på alvedon. Herregud, bara tanken på att jag skulle ta med mig M till läkaren gör mig svettig. Räcker att gå och väga henne ibland på bvc och hon tröttnar efter 5 min ! 

Nääe en jobbhelg på det här så blir man nog människa igen ;)





Saknar !!!!!





Hårda bud

Mollie har eksem som kliar, Blåtira på höger öga (drog på vurp in i soffbordet), feber och snoret rinner.

Nu tycker jag faktiskt synd om min lilla älskling. En riktig liten krigare är hon <3 hon är glad endå hon..




Min stora lilla tjej :)

Sjuk..

När ska det börja vända för oss ? Varit mycket den senaste tiden..

Vi fick ställa in idag. M fick feber igår och när hon har massa annat skit i kroppen kommer förmodligen inte testerna visa rätt. 

Hoppas vi får en annan tid så fort som möjligt 😞

Min plutt <3




Helgen

Helgen var grym. Haft fullt upp och M har lekt och lekt.

När vi precis har fått börja sova hela nätter så blir vi förkylda. Suck ! Inatt blev det dåligt med sömn igen.. Mollie blir tokig när hon inte kan andas genom näsan. 
Jag själv åkte också på denna förkylningen.. Typiskt !

Imorgon ska vi till akademiska. Jag tänker inte boka om tiden om vi är sjuka. Har väntat alldeles för länge på den här tiden. Finns ingen ork till att vänta lika länge igen !

Mollie är fin på hela kroppen utom fötter & knän. Det har blivit mycket bättre sen vi smörjt med starkare/fetare kräm.


Ni kan ju se själva.. Den till vänster är när det var som värst. Den till höger är från idag. 

Ska fortsätta städa här hemma nu. Herregud, gör det heela tiden endå ser det ut som ett bombnedslag. Så äre att ha barn :)





Bra där mamman !

Den senaste veckan har ju varit åt helvete rent ut sagt. Noll sömn och eksem överallt ! 
Har funderat i flera dagar "Vaaad är det jag ger ungen varje dag som hon reagerar på ???"

Imorse när vi åt frukost fick M en smörklick i pannan. Den fick sitta där tills hon hade ätit klart och när jag tog bort den var det en röd fläck där !

Det är solroslecitin i smöret vi har hemma ! När vi är i Sala har vi en annan sort som inte går att köpa här.
Smör på mackan, i mat, mosar potatis med.. Inte konstigt att ungen har reagerat på typ ALLT ! Stackars barn..

Nu vet vi i alla fall :) hon ser redan bättre ut och eksemen på magen är borta wihoo 


Sitter i bilen nu. I helgen blir det 2 års kalas och en massa bus !

Puss&kram !


Sova ?

Här är vi vakna hela familjen.. En viss liten person som håller oss vakna.
Kommer väll inte bli någon sömn inatt heller skulle jag tro..

Idag har vi i alla fall lekt en massa ute. M ville aldrig gå in. Plaskat i alla vattenpölar, kollat ner i alla brunnar där vattnet forsar och kollat på vattnet som rinner från hängrännorna ;) Mycket att upptäcka. 


Annars har det väll inte hänt så mycket mer än att man går runt som ett vandrande lik som skulle kunna sova en vecka i sträck. 
Sparkat i min stortå så halva nageln gick av på mitten.
Middagen som skulle vara i ugnen en timme gick åt helvete ! Alla var hungriga och det var bara att slänga hela skiten och beställa mat (till oss, inte till Mollie såklart). Fick laga annat till henne. 
Istället för att bryta ihop i gråt blev det typ garv eller nått.. Jag vet inte. Jag typ gråter och skrattar på samma gång nu förtiden. För trött för att orka nånting...

Aja.. Det är en ny dag imorgon, ska bara vara vaken en natt till först :) somnar väll runt 4-5 skulle jag tro.






Natt.

34556 natten vi är vakna.. 


Bjuder på en bild från i somras. Den gör mig glad för Mollie var glad, alla var glada...:)




Tufft.

Varning för ett tråkigt inlägg. Fast vem f** bryr sig. Förstår inte ens varför någon vill läsa min blogg ärligt talat ?
Skulle lika gärna kunna sätta lösenord på för jag skriver bara för mig själv. Har så jäkla mycket som snurrar runt i huvudet. Lite kan jag i alla fall få ut i den här värdelösa bloggen.

Det är tufft just nu känner jag. Mollies eksem är så hemska på hennes stackars fötter & knän. Håller oss vakna på nätterna och vi smörjer som idioter ! Ingenting hjälper.. 

Vill bara boka en sista minuten. Sola & bada i saltvatten. Det gjorde Mollies eksem så bra. Hon var så fin när vi var i Cypern..

Jag orkar inte mer snart. Jag läser och läser, provat SÅ mycket med maten. 
Hon är så duktig.. Hon är så glad trots allt det här. Hon äter som en häst i alla fall :)

Det är Mollie det är synd om när hon har så hemska eksem men jag som mamma börjar bli så fruktansvärt trött och frustrerad. Jag vill bara att det ska försvinna NU !


Vi har tagit bort mjölk, ägg, soja, baljväxter, stenfrukter, allt som är rött, fisk, vete.
Ska prova ta bort havre och citronsyra. Sluta smörja med kortison och bara med olja.

Ibland är hon så fin och man tror man fått reda på vad boven var men sen blossar det upp igen..
Igår tex var hon jättefin hela dagen tills att jag kom hem från jobbet ! Antingen är hon allergisk mot mig eller så får jag någonting på mig när jag är där.. (Hoppas på det sistnämnda) 
Mögel kanske ?

Vill ni veta hur det är att undvika en viss mat ? Det här ska man undvika om man ej vill äta soja. :) 






Aj aj

Kom knappt ur sängen när jag skulle till jobbet imorse ! Aj aj, träningsvärk i hela kroppen men mest rumpa & lår. Vill inte ens veta hur det kommer kännas imorgon haha.. !



Bakade polentamuffins till mitt hjärta igår :) det tyckte hon var mumsigt, fast pilla helst ur blåbären ;)


Ben & Rumpa

Har precis kört ett sjukt jobbigt ben&rumpa pass. Övade mest teknik idag.. Försökte hitta bra kontakt med rumpmusklerna ! Har fan problem med vänster sida.. Höger går skit bra men jag måste kämpa som tusan för att göra vänster sida lika trött. 
Fick en trampmaskin av Rasmus i julklapp. Den och Roy Fares bakbok ! Då kan jag baka och hålla mig smal på samma gång ;) där hade han tänkt till ! 
Trampmaskinen är i alla fall sjukt bra uppvärmning. Börjar flåsa som en gris efter bara nån minut haha.. Noll kondis !


Ny kompis i samlingen. Då ska vi se vad  som händer !


Älskling

Önskar jag kunde få alla allergier istället för dig älskade unge. 
Tredje jobbiga natten.. Hua.. Trött mamma.




Kräsna ?

Sånt här gör mig förbannad.
Skicka tillbaka dom till kriget tycker jag !

Vilket j-ä-v-l-a skämt.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20098911.ab

Dom blir erbjudna en plats i säkerhet och dom hungerstrejkar för att de vill till Malmö ?! 
Idioter.